دستورالعمل توانمندسازی علمی و حرفه‏ای طب عمومی

دستورالعمل توانمندسازی علمی و حرفه‏ای طب عمومی

به منظور فراهم کردن بستر لازم برای توسعه «مراقبتهای اولیه سلامت» و احقاق «محوریت پزشک خانواده در نظام ارجاع»؛ و با تاکید بر مصوبه سال 1355 هیأت مدیره نظام پزشکی مرکزی موضوع گستره صلاحیت حرفه‏ای پزشکان؛ و با رعایت ‌قانون «چگونگی تعیین وظایف و صلاحیت شاغلان حرفه‌های پزشکی و وابسته به آن» مصوب 1376/7/27 مجلس شورای اسلامی و با توجه به مصوبه مورخ 1392/4/31شورای معاونین و شرایط متعارف حیطه اختیارات پزشکان عمومی در سایر کشورهای پیش­رو و موفق در ارتقای سلامت، دستورالعمل توانمندسازی علمی و حرفه‏ای طب عمومی به شرح زیر ابلاغ می­گردد: 

 

ماده 1- معاونت آموزشی وزارتخانه موظف است با کسب نظر از معاونت‏های درمان و بهداشت تغییرات لازم در محتوای آموزشی دوره پزشکی عمومی با محوریت ارائه خدمت در قالب پزشک خانواده را اعمال نماید. برنامه آموزشی جدید از ابتدای سال تحصیلی 93-92 لازم‏الاجرا خواهد بود.

ماده 2- معاونت درمان  موظف است با همکاری معاونت آموزشی و سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران، نسبت به تدوین دوره‏های تکمیلی در قالب دوره‏های کوتاه‏مدت حرفه‏ای برای دانش‏آموختگان پزشکی عمومی اقدام نماید؛ این دوره ها در شش گروه تقسیم‏بندی می‏شوند:

الف) تقویت دانش و مهارت­های بهداشتی جهت کنترل عوامل خطر و پیشگیری از بیماری­ها، با در نظر گرفتن گذار اپیدمیولوژیک و افزایش بار بیماری‏های غیرواگیر و ظهور بیماری‏های نوپدید و بازپدید، از جمله مباحث بهداشت عمومی، پیشگیری و مدیریت بیماری‏ها، بهداشت خانواده، سبک زندگی و تغذیه، سلامت روان، بهداشت محیط و حرفه‏ای، مدیریت سیستم­های بهداشتی و درمانی

ب) تقویت دانش و مهارت­های بالینی جهت درمان بیماری­های شایع و یا دارای اولویت از نظر سیاست‏های نظام سلامت کشور، به ویژه در مناطقی که متخصصین مربوطه فعالیت مستمر ندارند؛ مانند: دیابت، پرفشاری خون، چاقی، پوکی استخوان، بیماری­های شایع روانپزشکی، بیماری‏های بومی منطقه‏ای، فوریت­ها و اورژانس و ...

ج) فراگیری دانش و مهارت­های انجام اقدامات تشخیصی مورد نیاز با اولویت انجام و تفسیر الکتروکاردیوگرافی، گزارش رادیوگرافی‏های شایع  و انجام سونوگرافی ساده به‏صورت سونوگرافی سرتخت در موارد اورژانس و یا موارد شایع مورد نیاز در برنامه پزشک خانواده و یا مناطق مورد نیاز که به تشخیص زودرس بیماری‏ها و حفظ سلامتی خانواده‏ها کمک می‏کند، سیگموئیدوسکوپی و...

د) دوره‏های طب مکمل مانند طب سنتی ایرانی ـ اسلامی، طب سوزنی و ...

ه) دوره‏های حرفه‏ای کاربردی مانند ترک اعتیاد، مشاوره ژنتیک، مشاوره تغذیه، مراقبت از پوست و ...

و) دوره‏های تکمیلی آموزش متد‏ها و استفاده از تجهیزات نوین پزشکی

تبصره 1- دوره‏های گروه ب و ج بر اساس ظرفیت منطقه‏ای و اعلام نیاز مصوب هیات رئیسه هر دانشگاه بر اساس شاخص‏های معاونت آموزشی وزارت تدوین و پس از تایید معاونت درمان وزارت اجرا خواهد شد.

تبصره 2- دوره‏های گروه الف، د، ه ، و توسط معاونت درمان و بهداشت دانشگاه، سازمان نظام پزشکی و انجمن علمی پزشکان عمومی پیشنهاد و پس از تایید شورای آموزش دانشگاه قابلیت اجرا خواهد داشت.

تبصره3- فرایند اجرای دوره‏های تکمیلی فوق می‏تواند با نظر و تایید دانشگاه‏های علوم پزشکی توسط سازمان نظام پزشکی و یا انجمن‏های علمی در چارچوب برنامه‏های آموزشی تدوین شده انجام شود.

تبصره 4- تدوین برنامه های آموزشی فوق باید به گونه‏ای باشد که در حین خدمت پزشکان عمومی صورت گیرد و مانع انجام فعالیت‏های عادی آن‏ها نشود.

تبصره 5- مرجع آموزش دهنده گواهی پایان دوره را در حیطه مربوطه صادر می‏نماید.

ماده 3- پزشک عمومی می‏تواند هر اقدامی را که در آن مهارت و تبحر کافی دارد برای بیماران و مراجعین انجام دهد و در صورتی که مرتکب کوتاهی یا قصور شود پاسخگو خواهد بود. ملاک مهارت و تبحر علاوه بر توانایی‏ پزشک، سرفصل‏ها و حیطه آموزشی است که در طول مدت تحصیل و یا متعاقب آن طی دوره‏های تکمیلی معتبر فرا گرفته و گواهی آن را اخذ نموده باشد.

تبصره: با رعایت ‌قانون «چگونگی تعیین وظایف و صلاحیت شاغلان حرفه‌های پزشکی و وابسته به آن» و با لحاظ تبصره 1 ذیل ماده واحده آن، به معاونت درمان ماموریت داده می‏شود نسبت به تهیه آیین‏نامه‏ وظایف و صلاحیت پزشکان عمومی با همکاری سازمان نظام پزشکی در چارچوب ماده 3 این دستورالعمل با تایید وزیر بهداشت اقدام نماید.

ماده 4- تعرفه خدمات مشمول بند ب و ج ماده 2 که توسط پزشکان عمومی دوره دیده ارایه می‏گردد کسری از تعرفه تخصصی خدمت مربوطه خواهد بود. تعرفه خدمات ارائه شده در حیطه سایر دوره‏های تکمیلی برابر تعرفه تعیین شده برای آن خدمت، صرف نظر از ارائه‏کننده آن خواهد بود. تعرفه­های مذکور  به پیشنهاد وزارت بهداشت و پس از تصویب در شورای عالی بیمه و دولت قابلیت اجرا خواهد داشت.

ماده 5- گرچه طبق تجارب جهانی پزشکان خانواده در مسیر فعالیت و همکاری مستمر با متخصصین از طریق گزارش­های ارجاع و بازخوراند بعد از مدتی از علم و تجربه بسیار ارزنده برخوردار خواهند شد، طبق تصویب عالی­ترین شورای علمی و قانونی وزارت بهداشت که با مشارکت کلیه روسای دانشگاه­ها و دانشکده­های علوم پزشکی تشکیل گردید و برنامه درسی (کوریکولوم آموزشی) آن تدوین شده است، در حین خدمت از طریق فراگیری آموزش مجازی و حضوری به طور رسمی به عنوان متخصص پزشک خانواده شناخته خواهند شد.

ماده 6- از تاریخ ابلاغ این دستورالعمل، تمام یا بخشی از مصوبات، آیین‏نامه­ها، دستورالعمل‏ها و بخشنامه‏های قبلی وزارت بهداشت که با مفاد دستورالعمل حاضر مغایرت دارد لغو و بلااثر می‏گردد.

 

دکتر محمد حسن طریقت منفرد

 

وزیر  بهداشت، درمان و آموزش پزشکی

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.